Manuele therapie

manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op onderzoek en behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en gewrichten in armen en benen.

Manuele therapie is effectief voor klachten die, naast pijn, gepaard gaan met een verminderde beweging van een gewricht. Denk hierbij aan een stijve rug of nek, waarbij u moeite heeft met het opstaan uit een stoel of het omkijken over de schouder. De behandeling van een manueeltherapeut kan, naast houdingsinstructies en oefentherapie, bestaan uit mobilisaties en manipulaties van deze gewrichten.

Een mobilisatie is een veelgebruikte behandeltechniek waarbij een gewricht actief (door de patiënt) of passief (door de therapeut) wordt bewogen om de functie van het gewricht te laten herstellen. Bij patiënten met een nieuwe knie of heup worden deze technieken vaak toegepast. Het is in deze situaties vaak een effectief middel om de gewrichten sneller te laten herstellen.

Een manipulatie is een behandeling waarbij er een korte, snelle beweging met een gewricht gemaakt wordt waarbij een ‘knakje’ gehoord of gevoeld kan worden. Dit geluid wordt veroorzaakt door luchtbelletjes stikstofgas die vrijkomen in het gewricht (een proces dat cavitatie heet) tijdens de behandeling. Het ‘kraken’ van gewrichten heeft dus niets te maken met het breken van botten. Na een behandeling manuele therapie (manipulatie of mobilisatie) merkt u dat de pijn zal afnemen en dat u gemakkelijker kunt bewegen.

Als master in de manuele therapie (MSc) ben ik opgeleid om uw klachten zo goed mogelijk in kaart te brengen en te verhelpen. Ik creëer voor u de voorwaarden om optimaal te bewegen. U gaat vervolgens zelf aan de slag met specifieke oefeningen om optimaal te kunnen blijven bewegen. Op deze manier zult u merken dat klachten snel verminderen en vaak ook wegblijven.

Veel voorkomende klachten die een manueeltherapeut behandelt zijn:

  • nekpijn (eventueel in combinatie met hoofdpijn)
  • schouderpijn (eventueel in combinatie met uitstralende pijn in de arm)
  • artrose van de heup
  • hoge rugklachten
  • lage rugklachten
  • duizeligheid

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Nederlandse Vereniging van Manueel Therapeuten (NVMT).

Een afspraak maakt u bij ons gemakkelijk online!

Als u zich aanmeld in ons patiëntenportaal, kunt u direct een keuze maken uit het gewenste tijdstip, waarna u de afspraak kunt inplannen.

Andere behandelingen

fysiotherapie

Fysiotherapie

Fysiotherapie bestaat uit onderzoek en behandeling van mensen met lichamelijke klachten. Een fysiotherapeut kan mensen helpen om de beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen.

orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie is het verbeteren van mobiliteit, spierkracht, coördinatie, stabiliteit en uithoudingsvermogen na het ondergaan van een operatie.

dry needling

Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie die toegepast wordt bij pijnklachten die ontstaan door ‘triggerpoints’ in spieren.

virus-4835301_1920

Revalidatie na COVID-19

Eerstelijns revalidatie voor patiënten die een corona infectie hebben meegemaakt.