Wat u kunt verwachten van een nieuwe heup of knie

De heup en de knie zijn gewrichten die normaal gesproken goed kunnen bewegen door onder andere het kraakbeen dat in het gewricht aanwezig is. Ouderdom, een ongeval, overgewicht of zwaar werk (hurken en knielen) kunnen oorzaken zijn van verlies van dit kraakbeen (artrose). Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat. De heup en de knie zijn gewrichten waar artrose het meest voorkomt.

Klachten die mensen ervaren als gevolg van artrose zijn pijn, start- of ochtendstijfheid, bewegingsbeperkingen en zwelling van het gewricht. Het beloop bij artrose is zeer verschillend. Over het algemeen is het een langzaam proces van achteruitgang, waarbij periodes zonder klachten worden afgewisseld met periodes waarbij u meer klachten ervaart.

Wanneer de klachten het dagelijkse leven te veel belemmeren kunt u in aanmerking komen voor een nieuwe heup of knie. Omdat dit een ingrijpende gebeurtenis is wil ik u hier graag wat meer over vertellen.

De operatie

Er zijn verschillende operaties mogelijk voor de heup en knie. Een operatie aan de heup waarbij het verouderde gewricht wordt vervangen door een prothese (kunstgewricht) wordt een total hip prothese genoemd. In het geval van de knie is dat een total knee prothese.

Dankzij moderne technieken kunnen beschadigde delen van het gewricht worden vervangen, waarbij zoveel mogelijk bot behouden blijft. Het materiaal van een prothese kan bestaan uit kunststof, keramiek of metaal.

Er worden in Nederland ongeveer 25.000 tot 30.000 heup- en knieoperaties per jaar uitgevoerd. Meer dan 90% van de mensen die dergelijke operaties ondergaan ervaren vermindering in pijn en een toename in beweeglijkheid.

Na de operatie

Na de operatie begint u in principe meteen aan de revalidatie. U begint daarbij met het uitvoeren van lichte oefeningen die u aangereikt krijgt van uw fysiotherapeut. De heup of knie kan gezwollen zijn en warm aanvoelen. Dit is volkomen normaal en verdwijnt in de loop van tijd weer.

Tijdens de eerste fase (0-6 weken) is het belangrijk om voldoende rust te nemen en het gewricht langzaam te laten wennen aan belasting. Het gebruik van krukken wordt hierbij langzaam afgebouwd. Goed om te weten is dat u niet alles meteen kunt doen na de operatie. Het weefsel moet namelijk eerst de kans krijgen om volledig te herstellen. U zult rekening moeten houden met bepaalde bewegingen, welke afhankelijk zijn van de gekozen operatietechniek.

In week 6 tot week 12 werkt u aan functioneel herstel zoals wandelen en traplopen. U werkt daarbij samen met een fysiotherapeut om de mobiliteit en spierkracht zo goed mogelijk op te trainen. In deze periode mag u ook weer voorzichtig gaan fietsen en autorijden. In totaal kan de revalidatie 3 tot 6 maanden in beslag nemen. Over het algemeen blijft een nieuwe heup of knie zo’n 15 tot 20 jaar goed functioneren.

Ervaring van een patiënt

“Na de operatie was mijn heup gezwollen en warm. Ik had gelukkig geen pijn en kon al vrij snel lopen doormiddel van krukken. Wel kon ik de heup minder goed bewegen en voelde het allemaal wat stijf aan. Doormiddel van gerichte oefeningen heb ik na 3 maanden het gewenste resultaat. Ik kan weer wandelen, autorijden en werken zonder problemen. Het belangrijkste vind ik dat de pijn nu volledig verdwenen is.”

Heeft u vragen over een nieuwe heup of knie? Neem dan gerust contact met mij op!