Lage rugpijn, wat nu?

  • Ongeveer 60-90% van de bevolking krijgt ooit te maken met lage rugpijn
  • In meer dan 90% van de gevallen is deze rugpijn niet ernstig
  • Langdurig in dezelfde houding staan of zitten wordt sterk afgeraden
  • Je kans op herstel is groter, wanneer je zo normaal mogelijk blijft bewegen
  • Een fysiotherapeut kan je informatie en advies geven over hoe je het beste kunt bewegen

Wat is lage rugpijn precies?

Bijna iedereen heeft er in zijn leven wel eens ooit mee te maken gehad: lage rugpijn, ook wel spit of lumbago genoemd. Helaas komt het vrij vaak voor: vier van de vijf mensen hebben er weleens last van. De pijn is vaak gelokaliseerd in de onderrug, maar kan ook uitstraling geven in de bil of het been.

In 90% van de gevallen is er geen specifieke oorzaak aan te wijzen voor de klachten. We noemen deze vorm van rugpijn dan ook aspecifieke lage rugpijn. Zelfs wanneer je heftige pijn ervaart is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade.

De oplossing

Gelukkig is het normale beloop bij lage rugpijn gunstig: in de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over. Dat is mooi om te weten, maar het kan wel heel pijnlijk zijn en veel beperkingen geven.

DE oplossing voor lage rugpijn bestaat helaas niet. Echter, in de nieuwste richtlijnen van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) wordt aangeraden om in beweging te blijven. Probeer dus door te gaan met je dagelijkse activiteiten, ook als je pijn ervaart. Activiteiten die je beter kunt mijden zijn tillen, langdurig in één houding staan of zitten en zwaar (huishoudelijk) werk. Daarnaast is het goed om te weten dat een toename van bewegen geen beschadiging geeft aan structuren in de rug.

Een fysiotherapeut kan je vaak de juiste informatie en tips geven over hoe je het beste kunt omgaan met je klachten. Daarnaast is het mogelijk om met gerichte oefeningen ervoor te zorgen dat je klachten langer wegblijven.

Alvast een paar handige tips:

  • Tillen
    Til en draag dingen dicht tegen je lichaam aan.
  • Zitten en staan
    Gebruik een stoel met een goede ondersteuning voor je onderrug. Probeer regelmatig van houding te wisselen als je lang achter elkaar moet staan of zitten.
  • Gezond leven
    Een gezonde levensstijl is erg belangrijk. Roken en overgewicht zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van lage rugpijn.
  • In conditie blijven
    Zorg dat je fit en in conditie blijft. De kans dat de rugpijn weer terugkomt wordt op die manier steeds kleiner.
  • Ontspanning
    Stress zorgt voor een gespannen houding en vergroot de kans op rugpijn. Neem dus je tijd om ook eens te ontspannen.