ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Meer dan 3000 zorgverleners (onder andere neurologen, fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen) zijn aangesloten bij dit netwerk.

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen (substantia nigra) is beschadigd en vervolgens afsterft. Hierdoor kunnen deze cellen geen dopamine meer aanmaken. Deze chemische stof hebben wij nodig om soepel te kunnen bewegen en om onze bewegingen onder controle te houden.

Symptomen die voorkomen bij de ziekte van Parkinson zijn:

  • trillen van de handen, benen, kin of tong
  • traagheid in bewegen, moeite met starten van bewegingen, ontbreken van automatische bewegingen
  • stijfheid van spieren
  • houdings- en evenwichtsproblemen
  • ‘bevriezen’ van de benen tijdens het lopen

Naast deze motorische symptomen kunnen mensen met de ziekte van Parkinson problemen ervaren op het gebied van spraak, cognitie, stemming en gedrag.

De zorgverleners van het ParkinsonNet zijn speciaal opgeleid om mensen met de ziekte van Parkinson of mensen met atypisch parkinsonisme te behandelen. De zorgverleners van het ParkinsonNet werken nauw samen om de kwaliteit van zorg zo hoog mogelijk te houden.

Fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij het ParkinsonNet maken gebruik van verschillende behandelmethoden. Goede voorbeelden hiervan zijn cueing en cognitieve beweging strategieën. Dit zijn specifieke tips en vaardigheden, waardoor patiënten beter kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Daarnaast worden coördinatie, balans, kracht en uithoudingsvermogen getraind om patiënten zo vitaal mogelijk te houden.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.parkinsonnet.nl